Stil staan

‘Je staat stil!’ roept mijn zusje als ik mijn fysio-oefeningen doe achter mijn rollator. Ik kijk voorzichtig om mij heen. Dit is een heel vreemd en stevig gevoel. Ik sta stil, zonder er heel veel moeite voor te doen, terwijl ik eigenlijk niet doorhad dat ik altijd in beweging was. Met twee spastische benen en weinig balans, stond ik nooit stil. Altijd wiebelig, op mijn hoede, mijn omgeving nauwlettend in de gaten houdend.
Nu met 2 gipsen benen en 2 verlengde achillespezen sta ik stil.

Hoofd uit, benen aan
Heel bijzonder was het om vandaag een week geleden mijn eerste passen te zetten op mijn nieuwe benen. Ze doen het goed, vind ik zelf. En dat vinden de artsen gelukkig ook.
Mijn hoofd moet alleen nog een beetje mee gaan werken. Jarenlang is het zo geprogrammeerd geweest dat het als ik mijn enkels op de grond zette, ik omviel. Dus kon ik beter op mijn tenen blijven lopen. Nu sta ik met 2 hakken op de grond en daar vind mijn hoofd wat van.
Het is nu een kwestie van vertrouwen… en vooral vertrouwen op mijn gevoel. Mijn hoofd uit, mijn benen aan. Iedere dag gaat het beter, stapje voor stapje. En dat vind ik heerlijk om te merken!

Winterslaap
Ik sta dus stil! Wat een rust. En niet alleen sta ik fysiek stil, het voelt ook alsof ik mentaal even stil sta. Voor even is ons fijne huis mijn wereld. Van bed naar bank en terug. In een slakkentempo. En dat geeft helemaal niks.
Ik geniet intens van vogels in de tuin, van wolken die voorbij drijven, van de planten in ons huis en tuin, van mooie muziek, van een kopje thee, van een douche, van al die heerlijke post en niet te vergeten van dat er zo fantastisch voor mij gezorgd wordt door Sjoerd, familie, vrienden en de thuiszorg.
Het is dus echt een periode van stilstaan,  van vertragen, van terug trekken, van herwaarderen; een winterslaap!

Bewust stil staan
Bizar hoe bewust je dat maakt van waar je staat, hoe krachtig het is om ‘gewoon’ even stil te staan. Te zien wat er is, wat er was, wat gaat komen, wat je wilt. En de periode van het jaar helpt daar natuurlijk ook enorm bij, zo in deze laatste maand van 2018. Ik kan het iedereen aanraden!
Nu kan ik me zo voorstellen dat het buiten mijn ‘fijne cocon’ het een drukte van jewelste is, juist aan het einde van het jaar. Dus wat doe jij om af en toe even stil te staan? Zowel letterlijk als figuurlijk. Om even bewust te zijn van waar je bent nu? Waar je heen wilt straks? Waar je vandaan komt? Als mens, als ondernemer, als ……? Om er voor te zorgen dat je fris en fruitig het oude jaar af kan sluiten om het nieuwe te beginnen?

 

2 gedachten over “Stil staan

Reacties zijn gesloten.