Grensverleggend

Nu begrijp ik pas echt wat de uitdrukking ‘Altijd op je tenen lopen’ betekent.
Voor mijn operatie liep ik altijd op mijn tenen. Letterlijk dan hè… voor mij was dat normaal. Ik kon niet anders en als iets er langzaam insluipt, dan wen je er makkelijk aan.
Het grootste verschil met mijn looppatroon voor de operatie is dat ik nu op mijn hielen sta. Wat scheelt dat in energie! Zelfs nu, nog midden in mijn revalidatieproces, kost het leren lopen minder energie, dan mijn voorgaande looppatroon.

Grenzen brengen focus
Waar mijn vorige revalidatieprocessen vooral gingen over mijn grenzen leren kennen en accepteren, lijkt het er nu op dat ik mijn grenzen kan verleggen.
Er gaat een wereld voor mij open! Pas zei iemand tegen mij:  ‘De wereld is een speeltuin.’ En zo voelt het inderdaad. Zo veel mogelijkheden… en met de mogelijkheden ook zoveel ideeën wat ik zou kunnen doen met de extra energie die ik overhoud.
Zoveel… dat ik er gek genoeg een beetje in vast loop.
Want zo merk ik nu: Grenzen brengen ook focus. Natuurlijk is het accepteren van grenzen niet altijd makkelijk, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, dan geven die grenzen ook veiligheid. Je weet hoe ver je kunt gaan en wanneer je erover heen gaat is dat een bewuste keuze.
Mijn bedrijf heb ik zo gebouwd dat het paste binnen het grensgebied dat voor mij tot voor kort werkte. Nu die grenzen ruimer worden, kan ik ook na gaan denken over hoe Puur Mart eruit kan zien binnen mijn nieuwe grenzen. En dat is soms best beangstigend.

Over de grens
Ten eerste weet ik namelijk nog helemaal niet waar mijn nieuwe grenzen precies liggen en worden ze iedere week verlegd en komt er meer ruimte.
Ten tweede is die nieuwe ruimte, ruimte die ik eigenlijk niet ken. Dat betekent natuurlijk dat ik het kan gaan ontdekken en dat maakt me onzeker. Want kan ik hier op mezelf vertrouwen? Ik, die het vaak zo moeilijk vind om grenzen te accepteren. Kan ik de regie, die mij zoveel gebracht heeft, een beetje loslaten?
En wat doe ik met die ruimte? Als ik écht grensverleggend bezig wil zijn, hoe ziet dat er dan uit?

Een mooie en ook onzekere periode. Waarbij ik mij ervan bewust ben, dat ik er nog lang niet ben. Maar wel geniet van waar ik nu ben en iedere stap voorwaarts.

Ben jij er klaar voor om een grens te verleggen?

 

Op 5 april 2019 start het ´ondernemer-in-jou-traject’. Doe je mee?